Tgrt Haber
19 Nisan 2024 10:43 - Güncelleme : 19 Nisan 2024 21:43

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş: Staj ve çıraklık sigortasıyla emekli olmanın iki yolu

Sosyal güvenlik başuzmanı İsa Karakaş, yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılan çırak ve stajer mağdurlarıyla ilgili konuştu. Karakaş "Staj ve çıraklara erken emeklilik hakkı olmalı" dedi.

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com
Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş: Staj ve çıraklık sigortasıyla emekli olmanın iki yolu

Çeşitli sebeplerden dolayı sigorta primlerinin yatırılmaması birçok staj ve çırak mağduriyet yaşadı. Konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, çözüm önerisinde bulundu. Anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden İsa Karakaş, borçlandırma önerisini hatırlatarak EYT yararlanamayanların mağduriyetinin giderilebileceğini belirtti. 

STAJ VE ÇIRAKLARA ERKEN EMEKLİLİK HAKKI! 

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, çırak ve staj mağdurlarına ilişkin, "Mağdurlara baktığınız zaman staj ve çırakların durumu son derece farklı. Yıllardır baş müfettişlik yapıp sanayide dolaştım ve hepimiz biliyoruz o sanayideki çocuklar ağır şartlarda çalışıyor. Bir işçiden daha fazla çalışan çıraklar oluyor. Staj ve çıraklıklar en zor durumlarda çalışmış ve bunla ilgili yöntemde bellidir" şeklinde konuştu. Anayasa'daki eşitlik ilkesini hatırlatan Karakaş, mağdurlar için ise borçlandırma önerisini hatırlattı.

Staj ve çıraklara neden erken emeklilik yok?

Karakaş, sözlerine durum hakkında değerlendirmede bulunarak staj ve çırak mağdurlarının mutlaka emeklilik haklarının olması gerektiğinin altını çizerek sözlerine şu açıklama ile devam etti:

"Anayasa’nın eşitlik ilkesi var. Masa başında oturan avukata diyorsun ki sen borçlanabilirsin, hemen emekli olabilirsin ancak staj ve çıraklara bu denilmiyor. Burada eşitlik ilkesine aykırılık vardır. Türkiye daha önceden bu soruna çözüm bulmuştu, seksenli yıllarda. Çırak ve staj mağdurlarının borçlanması demek emeklilik yöntemlerinin devam etmesini sağlamak demektir."

Staj ve çıraklara neden erken emeklilik yok?

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASIYLA EMEKLİ OLMANIN İKİ YOLU

İsa Karakaş çırak ve staj mağduriyeti için yazdığı yazısında ise kanunu detaylı olarak anlattı. Emekli olmanın iki yolunu Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, bu ifadelerle açıkladı:

"Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulama (5510 s.) kanununa göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında bulunmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmamaktadır. Bütün mesele stajyerlerin çalışırken bu sigorta kollarına da tabi tutulmamalarında yatmaktadır. Bu bağlamda staj ve çıraklık sigortası ile emekli olmak için iki yol bulunmaktadır. Bu yollar;

1. Stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilikte başlangıç kabul edilmesi ve

2. Staj ve çıraklıkta geçen sürelere aynen askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkının verilmesinden ibarettir. Bu iki yol için de mutlaka yasal düzenleme yapılması gerekmektedir."

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yiilmazz 20 Nisan 2024 21:04

ÇIRAKLIK SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILMALI

Gürkan şahin 20 Nisan 2024 09:55

Adalet yok Türkiye'de

Nazife20 Nisan 2024 07:51

Adetsizlik son bulsun

Hiç19 Nisan 2024 22:52

Sizce bu kanun değişikliği olur mu İsa bey, sanmıyorum. Bu bir haksızlıksa yetkililer çözemez mi? Ayrıca eşitlik ilkesine aykırı deniliyor mahkemeye verilemez mi?

Melo19 Nisan 2024 20:56

Bu haksızlık çok.agir geldi

Ömür 19 Nisan 2024 19:48

Staj ve çıraklık SSK başlangıcı olsun

Serkan19 Nisan 2024 18:23

Staj ve çıraklık sgk başlangıcı hakkımızdır

Şenol19 Nisan 2024 18:07

Garibin yüzü hiç bir zaman gülmemiştir. Staj ve çıraklar olarak diyoruzki hakkımızı yiyene hakkımız helal değildir.

Kurt ayaz19 Nisan 2024 16:43

3308 Sayılı yasa meslek lisesi stajlari ve çıraklık okulu çırakları mağdur etmektedir yeniyuzyilda eski Yasalar yakışmıyor bir an önce çözüm gelmediği meclis gereğini yapmalıdır

Esra19 Nisan 2024 12:55

Böyle bir adaletsizlik hiçbiryerde yok

İbrahim 19 Nisan 2024 12:43

Staj ve Çıraklık sigortası başlangıç sayılsın

Sonraki Haber Yükleniyor...